1. Komentarz do Ewangelii:
Czy wiesz, że jesteśmy bezcenni
O tym, jak daleko odeszliśmy od Boga świadczy to, że dzielimy ludzi na mniej i bardziej wartościowych. W oczach Boga każdy człowiek ma taką samą wartość i jest to wartość bezgraniczna (jesteśmy bezcenni). Taką wartość stanowi samo nasze istnienie, a więc nic nie możemy dodać do naszej wartości na przykład przez dobre postępowanie, albo przez wykształcenie, albo przez sukcesy. Nie powinniśmy więc nigdy gardzić, ani sobą, ani innymi. Gardząc kimkolwiek, oddalamy się od Boga. Pogarda pociąga za sobą wiele różnych grzechów.
2. Komentarz do Ewangelii:
Izaak Syryjczyk (VII wiek), mnich z okolic Mosul
Mowy ascetyczne, Pierwsza seria, nr 2
Zagubiona owca
Panie Jezus Chryste, nasz Boże, moje serce nie trudzi się, by ruszyć na poszukiwanie Ciebie; nie mam w sobie żalu za grzechy, ani czułości, ani niczego, co przyprowadza na nowo dzieci do własnego dziedzictwa. Nauczycielu, nie mam łez, by się modlić. Mój duch jest przyćmiony sprawami tego życia i nie ma sił, by dążyć do Ciebie w swoim bólu. Moje serce jest zimne z powodu cierpień i łzy miłości do Ciebie nie mogę go rozgrzać. Ale Ty, Panie Jezu Chryste, mój Boże, skarbie dóbr, daj mi całkowity żal za grzechy i zatroskane serce, abym z całej duszy wyszedł na poszukiwanie Ciebie, ponieważ bez Ciebie jestem pozbawiony wszystkiego. O dobry Boże, daj mi twoją łaskę. Niech Ojciec, który ponad czasem, w wieczności, zrodził Cię w swoim łonie, odnowi we mnie zarysy Twego obrazu.
Opuściłem Cię, Ty mnie nie opuszczaj. Opuściłem Cię, wyjdź mnie szukać. Zaprowadź mnie na twoje pastwiska, zalicz mnie do owiec twojego wybranego stada. Nakarm mnie z nimi zieloną trawą Twoich boskich tajemnic, których czyste serce jest przybytkiem. To serce nosi w sobie wspaniałość twoich objawień - pociechę i słodycz tych, którzy zadali sobie trud dla Ciebie w cierpieniach i krzywdach. Obyśmy mogli być godni takiej wspaniałości, dzięki twojej łasce i miłości do człowieka. Ty jesteś naszym Zbawicielem, Jezu Chryste, na wieki wieków. Amen.