Komentarz do Ewangelii:
Św. Grzegorz Wielki (ok. 540-604), papież, doktor Kościoła
Homilie do Ewangelii, nr 5; PL 76, 1093
„Będziesz miał skarb w niebie”
Niech nikt, kiedy widzi niektórych, jak porzucają wielkie dobra, nie mówi do siebie: „Chętnie bym naśladował tych, którzy tak odwracają się od świata. ale cóż mogę porzucić? Niczego nie posiadam”. Porzucacie wiele, bracia, kiedy wyrzekacie się pragnień tego świata. Nasze zewnętrzne dobra bowiem, choćby najmniejsze, wystarczą w oczach Pana. On spogląda na serce, nie na fortunę; nie patrzy, ile Mu poświęcamy, ale ile miłości skłania nas do naszej ofiary... Królestwo Boże nie ma ceny, a jednak kosztuje cię dokładnie tyle, ile posiadasz... Piotra i Andrzeja kosztowało porzucenie łodzi i sieci, wdowę - dwa pieniążki (Łk 21,2), kogoś innego - kubek świeżej wody (Mt 10,42). Królestwo Boże, jak powiedzieliśmy, kosztuje cię dokładnie tyle, ile posiadasz. Widzicie zatem, bracia, cóż prostszego do nabycia i cóż cenniejszego do posiadania?
Ale być może nie masz nawet szklanki świeżej wody, aby ją ofiarować ubogiemu w potrzebie? Nawet w tym przypadku Słowo Boże nas uspokaja...: „A na ziemi pokój ludziom Jego upodobania” (Łk 2,14). Wobec Boga bowiem ręka nigdy nie jest pusta, jeśli głębia serca pełna jest dobrej woli... Nawet jeśli zewnętrznie nie mogę Ci niczego ofiarować, mój boże, znajduję jednak w moim wnętrzu coś, co mogę złożyć na ołtarzu uwielbienia...: „Tobie oddam ofiary pochwalne” (Ps 56,13).