Nawracajcie się, albowiem bliskie jest królestwo niebieskie (Mt 4,17).
''A ty, czy możesz powiedzieć o sobie, że twoje życie świadczy o Bożej miłości? O mocy Bożego królestwa? Czy też machasz na to ręką, mówiąc sobie, że przecież jesteś tylko zwyczajnym człowiekiem?
Nie myśl o sobie w ten sposób! Nie jesteś zwyczajny. Jesteś dzieckiem Ojca niebieskiego. On udzieli ci daru swego Ducha. Jesteś Jego świątynią, naczyniem Jego świętości. Twoje słowa i świadectwo twego życia mogą przemienić ludzkie serca.
Istnieje pewnie z milion różnych sposobów świadczenia o królestwie Bożym, ale wszystkie one maja jeden wspólny element - zaufanie. Najbardziej przekonujące świadectwo o królestwie wypływa z serca, które spoczywa w Bogu, z serca, które w obliczu wyzwań, prób i dramatów życiowych zwraca się do Pana o pomoc i wskazówki. Najbardziej przemawia do innych świadectwo kogoś, kto oddając Panu swój smutek, złość czy rozżalenie, uzyskuje łaskę wzniesienia się ponad to wszystko i trwania w pokoju.
Dziś na modlitwie wsłuchaj się w słowa Jezusa mówiące o tym, że królestwo Boże jest w tobie. Pozwól, by wzbudził w tobie ufność, że możesz promieniować światłem tego królestwa, widocznym dla tych, których spotkasz. Panie, chcę być dziś znakiem Twojej miłości. Obdarz mnie pokojem, abym mógł świadczyć o Twoim królestwie.'' Swn/P
Mt 4,12-17.23-25
„Większy jest Ten, który w was jest, od tego, który jest w świecie”
Walka między dobrem a złem, między miłością a egoizmem, nieustannie się toczy. W nas i wokół nas. Nie jesteśmy w tym zmaganiu z góry skazani na porażkę. Jednak siła, by zwyciężać, nie pochodzi jedynie z ludzkiego wysiłku. Pochodzi od Tego, który jest większy niż nasze możliwości. Od tego, który rozświetla nasze ciemności. Wraz z przyjściem Chrystusa rozbłysło światło nadziei dla świata. Bóg nie jest już daleki. I zaprasza nas do ciągłego przechodzenia na stronę światła. Nieustannie wzywa do nawrócenia.
ks. Artur Filipiak
Mt 4, 12-17. 23-25
Jak słusznie zauważył Jan Józef Szczepański, współczesny świat o wiele bardziej potrzebuje praktycznej świętości, niż hagiografii.
Z Ewangelii jednoznacznie wynika, iż Jezus nie tylko nauczał, ale głównie działał: uzdrawiał, wskrzeszał czy wyrzucał złe duchy.
„W słowach tylko chęć widzim, w działaniu potęgę; trudniej dzień dobry dzień przeżyć niż napisać księgę” – pisał Adam Mickiewicz.
Ks. Eugeniusz Burzyk