Autor Wątek: Droga  (Przeczytany 664937 razy)

pawel

• Gość
Odp: Droga
« Odpowiedź #1665 dnia: Grudzień 08, 2015, 08:34:32 am »
Apoftegmaty Ojców Pustyni

Powiedział i to: “Jeśli trzech jest razem i jeden z nich jest dobrze skupiony, inny
choruje i dzięki składa, trzeci zaś szczerym sercem ich obsługuje, to wszyscy trzej są
tak podobni, jakby wykonywali jedno dzieło”.
2 Apo X,52

ryszard

• Użytkownik
« Odpowiedź #1666 dnia: Grudzień 09, 2015, 08:12:54 am »
Mt 11, 28-30 Chrystus pokrzepia utrudzonych

Słowa Ewangelii według świętego Mateusza

Jezus przemówił tymi słowami:
«Przyjdźcie do Mnie wszyscy, którzy utrudzeni i obciążeni jesteście, a Ja was pokrzepię. Weźmijcie moje jarzmo na siebie i uczcie się ode Mnie, bo jestem cichy i pokorny sercem, a znajdziecie ukojenie dla dusz waszych. Albowiem jarzmo moje jest słodkie, a moje brzemię lekkie».

Oto słowo Pańskie.

pawel

• Gość
« Odpowiedź #1667 dnia: Grudzień 09, 2015, 09:12:32 am »
Rozważanie do Ewangelii

Rozbieżność interesów

Istnieje niestety pewna "rozbieżność interesów" między nami a Panem Bogiem. My oczekujemy od Boga ulgi, pomniejszenia trudów, wyeliminowania przeszkód. Bóg natomiast przychodzi do nas, aby nas pokrzepić - chce dać nam siłę do pokonania trudności. Zwycięzcą nigdy nie będzie ktoś, kto nie wystartował w zawodach. Zwycięży ten, kto podjął trud zawodów i okazał się najsilniejszy. Bóg chce, abyśmy okazali się zwycięzcami. Jeśli nie będziemy zwycięzcami, będziemy przegranymi. Dlatego nie zwolnienia z trudów, ale siły potrzebujemy.

pawel

• Gość
« Odpowiedź #1668 dnia: Grudzień 09, 2015, 09:14:34 am »

Powiedział także: “Nie gniewać się jest czymś dobrym. Jeśli jednak to się zdarzy,
nie należy pozwalać, by namiętność ta trwała nawet dzień. Powiedziano bowiem
Niech słońce nie zachodzi nad gniewem waszym” (por. Ef 4,26). Ty zaś czekasz, aż
minie twoje życie. Czy nie znasz powiedzenia: Dosyć ma dzień swej biedy (por. Mt
6,34)? Dlaczego nienawidzisz człowieka, który cię skrzywdził? To przecież nie on cię
skrzywdził, lecz diabeł. Powinieneś nienawidzić choroby a nie chorego”.
2 Apo X,72

pawel

• Gość
« Odpowiedź #1669 dnia: Grudzień 10, 2015, 10:06:07 am »
Rozważanie do Ewangelii

Powołani do prawdziwej wielkości

W królestwie niebieskim wszyscy są wielcy. I jest to wielkość prawdziwa, nie pozorna i tymczasowa, jak ta wielkość, którą można zdobyć na tym świecie. Wchodząc w komunię z Bogiem stajemy się uczestnikami królestwa niebieskiego. Tym samym odzyskujemy godność dzieci Bożych, czyli prawdziwą wielkość, której nigdy nie utracimy (chyba, że na własne życzenie - przez grzech). Bóg chce, abyśmy w sposób "gwałtowny", czyli szybko i z wielką determinacją, dążyli do komunii z Nim, bo nie może się doczekać nas blisko siebie.

pawel

• Gość
« Odpowiedź #1670 dnia: Grudzień 10, 2015, 10:09:22 am »

Starzec opowiadał, że upadł ktoś pewnego razu popełniwszy grzech ciężki i
przejęty żalem udał się, by wyznać to pewnemu starcowi. Nie powiedział mu jednak,
co uczynił, lecz ujął to w formie pytania: “Czy może się zbawić ten, komu przyszła
taka myśl?” Starzec zaś, ponieważ był nierozsądny, rzekł mu: “Zgubiłeś swoją duszę”.
Brat słysząc to powiedział: “Ponieważ i tak zginąłem, wracam do świata”. W drodze
postanowił jednak iść i oznajmić swoje zamiary abba Sylwanowi. Sylwan uchodził
bowiem za bardzo rozsądnego. Brat przybył więc do niego i powiedział mu co uczynił,
lecz znowu w ten sam sposób, jak poprzednio owemu starcowi, to znaczy: czy może
się zbawić ten, komu przyszła taka myśl. Abba Sylwan otworzył swoje usta i zaczął
mu na podstawie Pisma Świętego wyjaśniać, że nie ocenia się jednakowo myśli i
grzechów. Brat słysząc to wziął sobie słowa te do serca, odzyskał nadzieję i wyznał
także swój grzech. Abba Sylwan słysząc, co on uczynił, niczym dobry lekarz przyłożył
do jego duszy leczniczy plaster ze słów Pisma Świętego, mówiąc, że jest pokuta dla
tych, którzy z prawdziwej miłości nawracają się do Boga. Po paru latach zdarzyło się,
że wspomniany abba przyłączył się do tego starca, który pozbawił brata nadziei,
opowiedział mu o tym i dodał: “Oto ów brat, który przez twoją odpowiedź stracił
nadzieję i odchodził do świata, jaśnieje teraz między braćmi jak gwiazda”. To zaś
przytoczyłem po to, byśmy wiedzieli, jakie niebezpieczeństwo grozi, gdy ktoś swoje
myśli, czyny lub grzechy wyznaje tym, którym brak rozsądku.
2 Apo X,87

ryszard

• Użytkownik
« Odpowiedź #1671 dnia: Grudzień 11, 2015, 07:58:10 am »
Mt 11, 16-19 Ci, którzy odrzucili Jana Chrzciciela, nie przyjmą Chrystusa

Jezus powiedział do tłumów:
«Z kim mam porównać to pokolenie? Podobne jest do przebywających na rynku dzieci, które przymawiają swym rówieśnikom: „Przygrywaliśmy wam, a nie tańczyliście; biadaliśmy, a wyście nie zawodzili”. Przyszedł bowiem Jan: nie jadł ani nie pił, a oni mówią: „Zły duch go opętał”. Przyszedł Syn Człowieczy: je i pije, a oni mówią: „Oto żarłok i pijak, przyjaciel celników i grzeszników”. A jednak mądrość usprawiedliwiona jest przez swe czyny».

Oto słowo Pańskie.

pawel

• Gość
« Odpowiedź #1672 dnia: Grudzień 11, 2015, 11:02:10 am »

Do abba Pambo przybyło kiedyś czterech braci ze Sketis odzianych w skóry. Każdy
z nich opowiadał o cnotach drugiego, gdy ten, o którym była mowa, był nieobecny.
Jeden z nich wiele pościł. Drugi nic nie posiadał, trzeci wyświadczył dużo
miłosierdzia. O czwartym powiedziano, że dwadzieścia dwa lata trwa w
posłuszeństwie wobec starców. Abba Pambo odrzekł: “Powiadam wam, że cnota tego
męża jest większa niż pozostałych, ponieważ każdy z was cnotę, którą posiada,
rozwinął z własnej woli. Ten zaś wyrzekł się własnej woli i stał się sługą woli kogoś
innego. Tacy ludzie, jeśli wytrwają w tym do końca, są wyznawcami”.
2 Apo XIV,7

ryszard

• Użytkownik
« Odpowiedź #1673 dnia: Grudzień 12, 2015, 08:13:42 am »
Mt 17, 10-13 Eliasz już przyszedł, a nie poznali go

Kiedy schodzili z góry, uczniowie zapytali Jezusa:
«Czemu uczeni w Piśmie twierdzą, że najpierw musi przyjść Eliasz?» On odparł: «Eliasz istotnie przyjdzie i naprawi wszystko. Lecz powiadam wam: Eliasz już przyszedł, a nie poznali go i postąpili z nim tak, jak chcieli. Tak i Syn Człowieczy będzie od nich cierpiał». Wtedy uczniowie zrozumieli, że mówił im o Janie Chrzcicielu.

Oto słowo Pańskie.

pawel

• Gość
« Odpowiedź #1674 dnia: Grudzień 14, 2015, 09:50:07 am »
Komentarz do Ewangelii:

Zadawali Jezusowi pytanie: "Jakim prawem to czynisz?". I my pewnie nie raz pytaliśmy Boga w podobny sposób: "Boże, jakim prawem to się dzieje w moim życiu? Dlaczego tak się dzieje?". Jezus odpowiada nam wtedy w następujący sposób: "Jeśli chcesz, bym ci to wyjaśnił, musisz mi powiedzieć, czy wierzysz we mnie. Kim dla ciebie jestem? Skąd, według ciebie, pochodzę?". Jeśli nie wierzymy, że Jezus jest Bogiem, jeśli nie stał się On dla nas jedynym Panem i Zbawicielem, wówczas nawet gdyby odpowiedział nam na nasze pytanie, nie uwierzylibyśmy Mu. Po co więc Bóg ma nam odpowiadać na trudne pytania, skoro jest On dla nas raczej kimś hipotetycznym?

pawel

• Gość
« Odpowiedź #1675 dnia: Grudzień 14, 2015, 01:11:21 pm »

Starzec powiedział do kogoś: “Nie wynoś się w sercu nad brata mówiąc, że jesteś
od niego bardziej czujny, gorliwy i mądry. Lecz bądź uległy łasce Bożej, w duchu
ubóstwa i miłości nieobłudnej, byś nie wpadł w samouwielbienie i nie zaprzepaścił
owocu swych wysiłków. Bądź przyprawiony solą duchową w Chrystusie” (por. Mk
9,50).
2 Apo XV,55

ryszard

• Użytkownik
« Odpowiedź #1676 dnia: Grudzień 15, 2015, 08:19:07 am »
Mt 21, 28-32 Grzesznicy uwierzyli Janowi

Jezus powiedział do arcykapłanów i starszych ludu:
«Co myślicie? Pewien człowiek miał dwóch synów. Zwrócił się do pierwszego i rzekł: „Dziecko, idź dzisiaj i pracuj w winnicy!” Ten odpowiedział: „Idę, panie!”, lecz nie poszedł. Zwrócił się do drugiego i to samo powiedział. Ten odparł: „Nie chcę.” Później jednak opamiętał się i poszedł. Któryż z tych dwóch spełnił wolę ojca?» Mówią Mu: «Ten drugi.»
Wtedy Jezus rzekł do nich: «Zaprawdę, powiadam wam: Celnicy i nierządnice wchodzą przed wami do królestwa niebieskiego. Przyszedł bowiem do was Jan drogą sprawiedliwości, a wyście mu nie uwierzyli. Celnicy zaś i nierządnice uwierzyli mu. Wy patrzyliście na to, ale nawet później nie opamiętaliście się, żeby mu uwierzyć.»

Oto słowo Pańskie.

pawel

• Gość
« Odpowiedź #1677 dnia: Grudzień 15, 2015, 08:50:05 am »
Rozważanie do Ewangelii

Nie liczy się pierwsze wrażenie

To dziwne, ale osoby podobne do pierwszego syna z tej dzisiejszej przypowieści, wciąż z łatwością zdobywają zaufanie ludzi. Zaufanie to często trwa nawet wtedy, gdy oni sprawiają zawód, bo nie lubimy być rozczarowanymi. Raczej wolimy sztucznie podtrzymywać zaufanie, niż poczuć się zawiedzionymi. Dlatego jest tak wielu ludzi, którzy stosują zasadę: "Liczy się pierwsze wrażenie".

Dziś Jezus przychodzi do nas z promocją przeciwnej zasady. Dla Niego nie liczy się pierwsze wrażenie. Dla Niego nie jest najważniejsze, jak człowiek zaczyna, ale to, jak kończy. Nie musimy się więc zbytnio martwić tym, jak było w naszym życiu do tej pory. Najważniejsze jest to, jak będzie od dziś.

pawel

• Gość
« Odpowiedź #1678 dnia: Grudzień 15, 2015, 08:51:12 am »

Spytano starca, czym jest pokora. On odrzekł: “Jest to przebaczenie bratu, który
zawinił wobec ciebie, wcześniej, zanim on cię przeprosi”.
2 Apo XV,60

ryszard

• Użytkownik
« Odpowiedź #1679 dnia: Grudzień 16, 2015, 08:03:09 am »
Łk 7, 18b-23 Na Chrystusie spełniają się proroctwa

Słowa Ewangelii według świętego Łukasza

Jan przywołał do siebie dwóch spośród swoich uczniów i posłał ich do Jezusa z zapytaniem: «Czy Ty jesteś Tym, który ma przyjść, czy też innego mamy oczekiwać?» Gdy ludzie ci zjawili się u Jezusa, rzekli: «Jan Chrzciciel przysyła nas do Ciebie z zapytaniem: Czy Ty jesteś Tym, który ma przyjść, czy też innego mamy oczekiwać?»
W tym właśnie czasie wielu uzdrowił z chorób, dolegliwości i uwolnił od złych duchów; oraz wielu niewidomych obdarzył wzrokiem. Odpowiedział im więc:
«Idźcie i donieście Janowi to, coście widzieli i słyszeli: niewidomi wzrok odzyskują, chromi chodzą, trędowaci doznają oczyszczenia i głusi słyszą; umarli zmartwychwstają, ubogim głosi się Ewangelię. A błogosławiony jest ten, kto we Mnie nie zwątpi».

Oto słowo Pańskie.