J 17, 11b-19
Przeczytaj komentarz.
Prawda nas uświęci
Uczniowie Chrystusa nie są ze świata. Żyją w nim, ale już nie należą do niego, a nawet nie pochodzą z niego. Kto bowiem przyjął naukę Jezusa już wie, że pochodzi od Boga i że żyje życiem wiecznym, czyli życiem przewyższającym znacząco życie ziemskie. Życie wieczne nie może pochodzić z tego świata, który kiedyś przeminie bezpowrotnie.
To, co może nas uświęcić, czyli upodobnić do Boga i przygotować do życia w Niebie, to prawda głoszona przez Jezusa. Nie staniemy się święci siłą naszej woli, ale właśnie siłą owej prawdy o naszym pochodzeniu i rozpoczętym już życiu wiecznym.
Komentarz do Ewangelii:
Św. Augustyn (354 - 430), biskup Hippony (Afryka Północna) i doktor Kościoła
Kazania do Ewangelii Św. Jana, nr 107
„Tak mówię, będąc jeszcze na świecie, aby moją radość mieli w sobie w całej pełni”
Powiedziawszy swojemu Ojcu: „Już nie jestem na świecie,... Ja idę do Ciebie.” (J 17, 11) nasz Pan poleca Ojcu tych, którzy będą pozbawieni jego obecności fizycznej: „Ojcze Święty, zachowaj ich w Twoim imieniu, których Mi dałeś”. Jako człowiek, Jezus prosi Boga za uczniów, których od Boga otrzymał. Ale uwaga na dalsze słowa: „aby tak jak My stanowili jedno”. Nie mówi „aby byli jedno z nami”albo „aby byli, oni i my, jedno, tak jak My jesteśmy” lecz „aby tak jak My stanowili jedno”. Żeby byli jedno w ich naturze, a my w naszej. Aby te słowa były prawdziwe, Jezus musi mówić jako ten, który dzieli boską naturę swego Ojca. Zresztą, mówi: „Ja i Ojciec jedno jesteśmy” (J 11, 30). Według swej ludzkiej natury powiedział: „Ojciec większy jest ode Mnie” (J 14, 28), ale skoro w Nim Bóg i człowiek stanowią jedna i tę samą osobę rozumiemy, że jest człowiekiem bo się modli i jednocześnie Bogiem, bo stanowi jedno z Tym, do którego się modli.
„Ale teraz idę do Ciebie i tak mówię, będąc jeszcze na świecie, aby moją radość mieli w sobie w całej pełni.” Jeszcze nie opuścił tego świata, jeszcze był tutaj, ale skoro miał odejść to można powiedzieć, że go tam już nie było. Ale co to za radość, którą chce napełnić swoich uczniów? Wyjaśnił to wcześniej mówiąc: „aby tak jak My stanowili jedno”. To jest jego radość i ją im dał, a także przepowiedział im jej ziszczenie doskonałe, dlatego też mówi im o tym „będąc jeszcze na świecie”. Ta radość to pokój i szczęście przyszłego świata. Aby to otrzymać, musimy żyć na tym świecie w umiarkowaniu, sprawiedliwości i pobożności.