Autor Wątek: Droga  (Przeczytany 666330 razy)

ryszard

• Użytkownik
Odp: Droga
« Odpowiedź #5235 dnia: Marzec 04, 2022, 08:19:09 am »

Ewangelia (J 15, 9-17)
Przeznaczyłem was na to, abyście szli i przynosili owoc

Słowa Ewangelii według świętego Jana

Jezus powiedział do swoich uczniów:

«Jak Mnie umiłował Ojciec, tak i Ja was umiłowałem. Wytrwajcie w miłości mojej! Jeśli będziecie zachowywać moje przykazania, będziecie trwać w miłości mojej, tak jak Ja zachowałem przykazania Ojca mego i trwam w Jego miłości. To wam powiedziałem, aby radość moja w was była i aby radość wasza była pełna.

To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali, tak jak Ja was umiłowałem. Nikt nie ma większej miłości od tej, gdy ktoś życie swoje oddaje za przyjaciół swoich. Wy jesteście przyjaciółmi moimi, jeżeli czynicie to, co wam przykazuję.

Już was nie nazywam sługami, bo sługa nie wie, co czyni pan jego, ale nazwałem was przyjaciółmi, albowiem oznajmiłem wam wszystko, co usłyszałem od Ojca mego. Nie wyście Mnie wybrali, ale Ja was wybrałem i przeznaczyłem was na to, abyście szli i owoc przynosili i by owoc wasz trwał, aby wszystko dał wam Ojciec, o cokolwiek Go prosicie w imię moje. To wam przykazuję, abyście się wzajemnie miłowali».

pawel

• Użytkownik
« Odpowiedź #5236 dnia: Marzec 04, 2022, 08:45:05 am »
Komentuje Jan Głąba SJ

W dzisiejszej Ewangelii Jezus mówi, że nas miłuje. Ale miłość kojarzy się z czymś, co niesie pokój, komfort, co daje spokój. Tymczasem Jezus mówi: „wytrwajcie w miłości mojej”. Jak to? „Wytrwajcie”? To znaczy że ona wiąże się z jakimś trudem?

Tak. Trudem miłości Chrystusa jest to, że są przykazania, trudem miłości Chrystusa jest to, że jest miłość nieprzyjaciół, trudem miłości Chrystusa jest to, że ona jest inna od tej, którą znamy w świecie. „Wytrwać w Bożej miłości” to znaczy kochać drugiego nie swoją własną siłą, tylko czerpiąc z tego, że Bóg ukochał mnie.

ryszard

• Użytkownik
« Odpowiedź #5237 dnia: Marzec 05, 2022, 09:16:56 am »

Ewangelia (Łk 5, 27-32)
Nie przyszedłem wezwać do nawrócenia sprawiedliwych, lecz grzeszników

Słowa Ewangelii według Świętego Łukasza

Jezus zobaczył celnika, imieniem Lewi, siedzącego na komorze celnej. Rzekł do niego: «Pójdź za Mną!» On zostawił wszystko, wstał i z Nim poszedł.

Potem Lewi wydał dla Niego wielkie przyjęcie u siebie w domu; a był spory tłum celników oraz innych ludzi, którzy zasiadali z nimi do stołu. Na to szemrali faryzeusze i uczeni ich w Piśmie, mówiąc do Jego uczniów: «Dlaczego jecie i pijecie z celnikami i grzesznikami?»

Lecz Jezus im odpowiedział: «Nie potrzebują lekarza zdrowi, ale ci, którzy się źle mają. Nie przyszedłem powołać do nawrócenia się sprawiedliwych, lecz grzeszników».

ryszard

• Użytkownik
« Odpowiedź #5238 dnia: Marzec 06, 2022, 07:55:15 am »

Ewangelia (Łk 4, 1-13)
Jezus przebywał w Duchu Świętym na pustyni i był kuszony

Pełen Ducha Świętego, powrócił Jezus znad Jordanu, a wiedziony był przez Ducha na pustyni czterdzieści dni, i był kuszony przez diabła. Nic przez owe dni nie jadł, a po ich upływie poczuł głód. Rzekł Mu wtedy diabeł: «Jeśli jesteś Synem Bożym, powiedz temu kamieniowi, żeby stał się chlebem».

Odpowiedział mu Jezus: «Napisane jest: „Nie samym chlebem żyje człowiek”».

Wówczas powiódł Go diabeł w górę, pokazał Mu w jednej chwili wszystkie królestwa świata i rzekł do Niego: «Tobie dam potęgę i wspaniałość tego wszystkiego, bo mnie są poddane i mogę je dać, komu zechcę. Jeśli więc upadniesz i oddasz mi pokłon, wszystko będzie Twoje».

Lecz Jezus mu odrzekł: «Napisane jest: „Panu, Bogu swemu, będziesz oddawał pokłon i Jemu samemu służyć będziesz”».

Zawiódł Go też do Jerozolimy, postawił na szczycie narożnika świątyni i rzekł do Niego: «Jeśli jesteś Synem Bożym, rzuć się stąd w dół. Jest bowiem napisane: „Aniołom swoim da rozkaz co do ciebie, żeby cię strzegli, i na rękach nosić cię będą, byś przypadkiem nie uraził swej nogi o kamień”».

Lecz Jezus mu odparł: «Powiedziano: „Nie będziesz wystawiał na próbę Pana, Boga swego”».

Gdy diabeł dopełnił całego kuszenia, odstąpił od Niego do czasu.

ryszard

• Użytkownik
« Odpowiedź #5239 dnia: Marzec 07, 2022, 08:58:32 am »

Ewangelia (Mt 25, 31-46)
Chrystus będzie nas sądził z uczynków miłości

Słowa Ewangelii według Świętego Mateusza

«Gdy Syn Człowieczy przyjdzie w swej chwale, a z Nim wszyscy aniołowie, wtedy zasiądzie na swoim tronie pełnym chwały. I zgromadzą się przed Nim wszystkie narody, a On oddzieli jednych ludzi od drugich, jak pasterz oddziela owce od kozłów. Owce postawi po prawej, a kozły po swojej lewej stronie.

Wtedy odezwie się Król do tych po prawej stronie: „Pójdźcie, błogosławieni u Ojca mojego, weźcie w posiadanie królestwo, przygotowane dla was od założenia świata!

Bo byłem głodny, a daliście Mi jeść;

byłem spragniony, a daliście Mi pić;

byłem przybyszem, a przyjęliście Mnie;

byłem nagi, a przyodzialiście Mnie;

byłem chory, a odwiedziliście Mnie;

byłem w więzieniu, a przyszliście do Mnie”.

Wówczas zapytają sprawiedliwi: „Panie, kiedy widzieliśmy Cię głodnym i nakarmiliśmy Ciebie? Albo spragnionym i daliśmy Ci pić? Kiedy widzieliśmy Cię przybyszem i przyjęliśmy Cię, lub nagim i przyodzialiśmy Cię? Kiedy widzieliśmy Cię chorym lub w więzieniu i przyszliśmy do Ciebie?”

A Król im odpowie: „Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, co uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, Mnie uczyniliście”.

Wtedy odezwie się i do tych po lewej stronie: „Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom!

Bo byłem głodny, a nie daliście Mi jeść;

byłem spragniony, a nie daliście Mi pić;

byłem przybyszem, a nie przyjęliście Mnie;

byłem nagi, a nie przyodzialiście Mnie;

byłem chory i w więzieniu, a nie odwiedziliście Mnie”.

Wówczas zapytają i ci: „Panie, kiedy widzieliśmy Cię głodnym albo spragnionym, albo przybyszem, albo nagim, kiedy chorym albo w więzieniu, a nie usłużyliśmy Tobie?”

Wtedy odpowie im: „Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, czego nie uczyniliście jednemu z tych najmniejszych, tego i Mnie nie uczyniliście”.

I pójdą ci na wieczną karę, sprawiedliwi zaś do życia wiecznego».

pawel

• Użytkownik
« Odpowiedź #5240 dnia: Marzec 07, 2022, 09:16:45 am »
Komentuje Jan Głąba SJ

Zdarza się, że myślimy o tym co robimy - czy jest już grzechem, czy jeszcze nie. Szukamy pewnych granic, chcemy wiedzieć, do którego momentu coś jest złem lub coś złem nie jest. To nasza ludzka perspektywa, często oparta na tym, że działamy ze strachu.

W dzisiejszej ewangelii Jezus stoi przed tłumami i mówi do nich: "Jesteście błogosławienie, kiedy odpowiadacie miłością na potrzeby braci, w których ja jestem".

Wielki Post i czas, który przeżywamy, ma być czasem nawrócenia. Musimy nawrócić nasze myślenie, przejść metanoie, czyli taki sposób postępowania, w którym działamy z miłości, a nie ze strachu.

Księga Kapłańska 19,1-2.11-18.
Pan powiedział do Mojżesza:
«Przemów do całej społeczności Izraelitów i powiedz im: Bądźcie świętymi, bo Ja jestem święty, Pan, Bóg wasz!
Nie będziecie kraść, nie będziecie kłamać, nie będziecie oszukiwać jeden drugiego.
Nie będziecie przysięgać fałszywie na moje imię. Byłoby to zbezczeszczenie imienia Boga twego. Ja jestem Pan!
Nie będziesz uciskał bliźniego, nie będziesz go wyzyskiwał. Zapłata najemnika nie będzie pozostawać w twoim domu przez noc aż do poranka.
Nie będziesz złorzeczył głuchemu. Nie będziesz kładł przeszkody przed niewidomym, ale będziesz się bał Boga twego. Ja jestem Pan!
Nie będziecie wydawać niesprawiedliwych wyroków. Nie będziesz stronniczym na korzyść ubogiego, ani nie będziesz miał względów dla bogatego, sprawiedliwie będziesz sądził bliźniego.
Nie będziesz szerzył oszczerstw między krewnymi, nie będziesz czyhał na życie bliźniego. Ja jestem Pan!
Nie będziesz żywił w sercu nienawiści do brata. Będziesz upominał bliźniego, aby nie ponieść winy z jego powodu.
Nie będziesz szukał pomsty, nie będziesz żywił urazy do synów twego ludu, ale będziesz miłował bliźniego jak siebie samego. Ja jestem Pan!»

ryszard

• Użytkownik
« Odpowiedź #5241 dnia: Marzec 08, 2022, 07:47:43 am »

Ewangelia (Mt 6, 7-15)
Jezus uczy, jak się modlić

«Modląc się, nie bądźcie gadatliwi jak poganie. Oni myślą, że przez wzgląd na swe wielomówstwo będą wysłuchani. Nie bądźcie podobni do nich! Albowiem wie Ojciec wasz, czego wam potrzeba, zanim jeszcze Go poprosicie.

Wy zatem tak się módlcie:

Ojcze nasz, który jesteś w niebie, niech się święci Twoje imię! Niech przyjdzie Twoje królestwo; niech Twoja wola się spełnia na ziemi, tak jak w niebie. Naszego chleba powszedniego daj nam dzisiaj; i przebacz nam nasze winy, tak jak i my przebaczamy tym, którzy przeciw nam zawinili; i nie dopuść, abyśmy ulegli pokusie, ale nas zachowaj od złego.

Jeśli bowiem przebaczycie ludziom ich przewinienia, i wam przebaczy Ojciec wasz niebieski. Lecz jeśli nie przebaczycie ludziom, Ojciec wasz nie przebaczy wam także waszych przewinień».

pawel

• Użytkownik
« Odpowiedź #5242 dnia: Marzec 08, 2022, 09:41:02 am »
Komentuje Jan Głąba SJ

Trzy elementy, z których składa się Wielki Post to modlitwa, jałmużna i post. Jezus ukazuje na głębię tych praktyk, ponieważ były one znane na długo przed Jego przyjściem. Mówi, że aby modlitwa była skuteczna, wcale nie musi być gadulstwem. Wręcz przeciwnie.

Jezus przestrzega nas, byśmy nie byli jak poganie, którzy przez swoje wielomówstwo mają lepszy dostęp do Pana Boga. Mówi uczniom tak: "Kiedy wy się modlicie, mówcie «Ojcze nasz...»". Doskonale znamy tę modlitwę. Dlaczego Jezus o tym mówi? Dlaczego zwraca uwagę na relację do Boga jak do Ojca? Dlatego, że jesteśmy w drodze z Nim do Jerozolimy. Dlatego, że wie, że zostaniemy sami i że będziemy towarzyszyli Mu w jego męce i śmierci. Musimy być blisko Boga, który jest Ojcem, aby przeżyć tajemnicę Jego śmierci, żeby przeżyć tajemnicę samotności, tajemnicę zwątpienia.

W tym Wielkim Poście Pan Jezus zachęca nas do tego, byśmy odnowili naszą relację z Bogiem, który jest dobry, który kocha nas jak dzieci.

ryszard

• Użytkownik
« Odpowiedź #5243 dnia: Marzec 09, 2022, 07:50:53 am »
Ewangelia (Łk 11, 29-32)
Znak proroka Jonasza: śmierć i zmartwychwstanie

Gdy tłumy się gromadziły, Jezus zaczął mówić: «To plemię jest plemieniem przewrotnym. Żąda znaku, ale żaden znak nie będzie mu dany, prócz znaku Jonasza. Jak bowiem Jonasz stał się znakiem dla mieszkańców Niniwy, tak będzie Syn Człowieczy dla tego plemienia.

Królowa z południa powstanie na sądzie przeciw ludziom tego plemienia i potępi ich; ponieważ ona z krańców ziemi przybyła słuchać mądrości Salomona, a oto tu jest coś więcej niż Salomon.

Ludzie z Niniwy powstaną na sądzie przeciw temu plemieniu i potępią je; ponieważ oni dzięki nawoływaniu Jonasza się nawrócili, a oto tu jest coś więcej niż Jonasz».

pawel

• Użytkownik
« Odpowiedź #5244 dnia: Marzec 09, 2022, 09:15:50 am »
Komentuje Jan Głąba SJ

Nigdy nie doświadczyłem takiego cudu, o których czytamy na kartach Ewangelii. Nie jadłem chleba rozmnożonego wraz z rybami. Nie chodziłem po wodzie. Nie zostałem uzdrowiony z żadnej swojej choroby i słabości.

A jednak wiemy, że cuda, namacalne cuda się zdarzały.

Wiedział to także tłum, który przychodził do Jezusa i pragnął ujrzeć taki cud na własne oczy. Tym razem widzimy w Ewangelii Jezusa lekko zdenerwowanego, że tłum ma takie pragnienie. Jezus mówi, że żadnego znaku, prócz "znaku Jonasza" nie będzie. A jednak później te znaki się pojawiają.

ryszard

• Użytkownik
« Odpowiedź #5245 dnia: Marzec 10, 2022, 08:39:53 am »

Ewangelia (Mt 7, 7-12)
Kto prosi, otrzymuje

«Proście, a będzie wam dane; szukajcie, a znajdziecie; kołaczcie, a otworzą wam. Albowiem każdy, kto prosi, otrzymuje; kto szuka, znajduje; a kołaczącemu otworzą.

Gdy któregoś z was syn prosi o chleb, czy jest taki, który poda mu kamień? Albo gdy prosi o rybę, czy poda mu węża? Jeśli więc wy, choć źli jesteście, umiecie dawać dobre dary swoim dzieciom, to o ileż bardziej Ojciec wasz, który jest w niebie, da to, co dobre, tym, którzy Go proszą.

Wszystko więc, co chcielibyście, żeby wam ludzie czynili, i wy im czyńcie. Albowiem to jest istota Prawa i Proroków ».

pawel

• Użytkownik
« Odpowiedź #5246 dnia: Marzec 10, 2022, 08:44:21 am »
Komentuje Jan Głąba SJ

W życiu duchowym wszystko wymaga czasu, Jezus mówi, żebyśmy byli wytrwali, kiedy o coś prosimy, dlatego, że ten czas jest nam dany, jako spojrzenie wgłąb.

ryszard

• Użytkownik
« Odpowiedź #5247 dnia: Marzec 11, 2022, 08:04:24 am »

Ewangelia (Mt 5, 20-26)
Pojednaj się najpierw z bratem swoim

«Jeśli wasza sprawiedliwość nie będzie większa niż uczonych w Piśmie i faryzeuszów, nie wejdziecie do królestwa niebieskiego.

Słyszeliście, że powiedziano przodkom: „Nie zabijaj!”; a kto by się dopuścił zabójstwa, podlega sądowi. A Ja wam powiadam: Każdy, kto się gniewa na swego brata, podlega sądowi. A kto by rzekł swemu bratu: „Raka”, podlega Wysokiej Radzie. A kto by mu rzekł: „Bezbożniku”, podlega karze piekła ognistego.

Jeśli więc przyniesiesz dar swój przed ołtarz i tam sobie przypomnisz, że brat twój ma coś przeciw tobie, zostaw tam dar swój przed ołtarzem, a najpierw idź i pojednaj się z bratem swoim. Potem przyjdź i dar swój ofiaruj.

Pogódź się ze swoim przeciwnikiem szybko, dopóki jesteś z nim w drodze, by cię przeciwnik nie wydał sędziemu, a sędzia dozorcy, i aby nie wtrącono cię do więzienia. Zaprawdę, powiadam ci: Nie wyjdziesz stamtąd, dopóki nie zwrócisz ostatniego grosza».

pawel

• Użytkownik
« Odpowiedź #5248 dnia: Marzec 11, 2022, 08:06:46 am »
Komentuje Jan Głąba SJ

Nawrócenie to słowo-klucz związane z Wielkim Postem. W dzisiejszej Ewangelii Jezus tłumaczy nam, jak to nawrócenie ma wyglądać. Nasza sprawiedliwość ma być większa niż sprawiedliwość uczonych w Piśmie i faryzeuszy.

Jezus daje bardzo prosty przykład: idziesz do kościoła, nabożeństwo, do spowiedzi, podejmujesz post? Rób to, ale najpierw pogódź się z tym, obok których żyjesz. 

Ludzie często odkładają spowiedź do ostatniego dnia. A może w tym szaleństwie jest metoda? Może warto odłożyć spowiedź do ostatniej chwili po to, by wykorzystać cały ten czas na to, by naprawdę pogodzić się z tymi, z którymi nie żyjemy dobrze. By zrobić pogłębiony rachunek sumienia, by ofiarować Bogu serce, które kocha tych, których On stawia na naszej drodze.

ryszard

• Użytkownik
« Odpowiedź #5249 dnia: Marzec 12, 2022, 08:36:16 am »

Ewangelia (Mt 5, 43-48)
Bądźcie doskonali, jak doskonały jest Ojciec wasz niebieski

«Słyszeliście, że powiedziano: „Będziesz miłował swego bliźniego”, a nieprzyjaciela swego będziesz nienawidził.

A Ja wam powiadam: Miłujcie waszych nieprzyjaciół i módlcie się za tych, którzy was prześladują, abyście się stali synami Ojca waszego, który jest w niebie; ponieważ On sprawia, że słońce Jego wschodzi nad złymi i nad dobrymi, i On zsyła deszcz na sprawiedliwych i niesprawiedliwych.

Jeśli bowiem miłujecie tych, którzy was miłują, cóż za nagrodę mieć będziecie? Czyż i celnicy tego nie czynią? I jeśli pozdrawiacie tylko swych braci, cóż szczególnego czynicie? Czyż i poganie tego nie czynią?

Bądźcie więc wy doskonali, jak doskonały jest Ojciec wasz niebieski».