Fragment liturgicznego tłumaczenia Biblii Tysiąclecia, ? Wydawnictwo Pallottinum
Komentarz do Ewangelii:
Św. Patryk (ok. 385 - ok. 461), mnich, misjonarz, biskup
Lorica: „Kirys” (por. Ef 6,14)
Założony na skale
Dzisiaj opasuję się potężną mocą wezwania Trójcy, wiarą w Boga jednego i w trójcy, Stworzyciela świata.
Dzisaj opasuję się mocą Wcielenia Chrystusa i Jego chrztu, mocą Jego ukrzyżowania i złożenia do grobu, mocą Jego Zmartwychwstania i Wniebowstąpienia, mocą Jego ponownego przyjścia w dniu Sądu.
Dzisiaj opasuję się mocą miłości serafinów, w posłuszeństwie aniołów, w służbie archaniołów, w nadziei zmartwychwstania, mając na uwadze nagrodę, w modlitwie patriarchów, w proroctwach proroków, w przepowiadaniu apostolskim, w wierności wyznawców, w niewinności świętych dziewic, w działaniu wszystkich sprawiedliwych.
Dzisiaj opasuję się mocą niebios, światłem słońca, blaskiem księżyca, wspaniałością ognia, błyskiem błyskawicy, prędkością wiatru, głębią morza, stabilnością ziemi, trwałością kamieni.
Dzisiaj opasuję się mocą Bożą, aby mnie wiodła, potęgą Bożą. aby mnie podtrzymała, mądrością Bożą. aby mnie pouczała, okiem Bożym, aby mnie strzegło, uchem Bożym, aby mnie wysłuchało, słowem Bożym, aby mówiło za mnie, ręką Bożą, aby mnie prowadziła, drogą Bożą, aby nie poprzedzała, tarczą Bożą, aby mnie chroniła, zastępami Bożymi, aby nie uratowały od sideł de4mona, powabu nałogów, skłonności natury i od tych wszystkich, którzy źle mi życzą...
Chrystus ze mną, Chrystus przede mną, Chrystus za mną, Chrystus we mnie, Chrystus pode mną, Chrystus ponad mną, Chrystus po mojej prawicy, Chrystus po lewej stronie, Chrystus, kiedy wstaję, Chrystus, kiedy idę spać, Chrystus w każdym sercu, które myśli o mnie, Chrystus w każdych ustach, które do mnie przemawiają, Chrystus w każdym oku, które mnie ogląda, Chrystus w każdym uchu, które mnie słyszy.
Dzisiaj opasuję się potężną mocą wezwania Trójcy, wiarą w Boga jednego i w trójcy, Stworzyciela świata.