Autor Wątek: Droga  (Przeczytany 814101 razy)

pawel

• Użytkownik
Odp: Droga
« Odpowiedź #7695 dnia: Kwiecień 24, 2026, 09:00:54 am »
Paweł Kosiński SJ

Komentarz do ewangelii z dnia (J 6,52-59):

Obraz: Jesteśmy w Kafarnaum nad Jeziorem Galilejskim, w tamtejszej słynnej synagodze. Po cudzie rozmnożenia chleba i ryb, który dokonał się po drugiej stronie jeziora w Tyberiadzie, Żydzi spierają się z Panem, że porównuje Siebie do ‘Chleba Życia’ i chce dać ludziom do spożycia Swoje Ciało. Przysłucham się temu sporowi. Zwrócę uwagę na swoje odczucia.

Myśl: Droga od euforii i zachwytu do kontrowersji i odrzucenia jest bardzo krótka. Początkowy podziw dla Jezusa po dokonaniu ewidentnego cudu ustępuje najpierw ‘szemraniu’, że czyni się ‘równym Bogu’, potem, że życie Boże miałoby się rozwijać poprzez spożywanie Jego ludzkiego ciała. Żydzi ‘szemrają’ przeciw zgorszeniu wcielenia, że Jezus jest „Słowem i ciałem, Bogiem i człowiekiem”. Odrzucają perspektywę ‘spożywania Ciała Pana’, bo traktują ją cieleśnie, a nie duchowo.

Emocja: ‘Synagoga w Kafarnaum’. To nie tylko informacja topograficzna. To jest kwintesencja wcielenia. Jezus głosi swoją naukę w naszym zwyczajnym życiu, w zwykłych okolicznościach i miejscach naszej codzienności. Prawda Boża jest wcielona i staje się naszym doświadczeniem powszednim, w lokalnej wspólnocie międzyludzkiej, choć otwartej na świat, w zwyczajnej codzienności, otwartej na Boże prowadzenie i inspirację.

Wezwanie: Poproszę o łaskę doceniania daru Eucharystii, spożywania Ciała i Krwi Pańskiej. Podziękuję za kościoły, domy modlitwy, wspólnoty wiary i dostępność sakramentów świętych.
Zaplanuję sobie czas na spowiedź, jeśli jej potrzebuję, aby przystąpić do Komunii św., a jeśli to niemożliwe wzbudzę sobie pragnienie Komunii św. duchowej.

ryszard

• Użytkownik
« Odpowiedź #7696 dnia: Kwiecień 25, 2026, 09:08:32 am »
Ewangelia (Mk 16, 15-20)
Głoście Ewangelię wszelkiemu stworzeniu

Słowa Ewangelii według Świętego Marka

Jezus, ukazawszy się Jedenastu, powiedział do nich:

«Idźcie na cały świat i głoście Ewangelię wszelkiemu stworzeniu! Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony. Te zaś znaki towarzyszyć będą tym, którzy uwierzą: w imię moje złe duchy będą wyrzucać, nowymi językami mówić będą; węże brać będą do rąk, i jeśliby co zatrutego wypili, nie będzie im szkodzić. Na chorych ręce kłaść będą, a ci odzyskają zdrowie».

Po rozmowie z nimi Pan Jezus został wzięty do nieba i zasiadł po prawicy Boga. Oni zaś poszli i głosili Ewangelię wszędzie, a Pan współdziałał z nimi i potwierdzał naukę znakami, które jej towarzyszyły.

ryszard

• Użytkownik
« Odpowiedź #7697 dnia: Dzisiaj o 10:19:50 am »
Ewangelia (J 10, 1-10)
Jezus jest bramą owiec

Słowa Ewangelii według Świętego Jana

Jezus powiedział:

«Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Kto nie wchodzi do owczarni przez bramę, ale wdziera się inną drogą, ten jest złodziejem i rozbójnikiem. Kto jednak wchodzi przez bramę, jest pasterzem owiec. Temu otwiera odźwierny, a owce słuchają jego głosu; woła on swoje owce po imieniu i wyprowadza je. A kiedy wszystkie wyprowadzi, staje na ich czele, owce zaś postępują za nim, ponieważ głos jego znają. Natomiast za obcym nie pójdą, lecz będą uciekać od niego, bo nie znają głosu obcych».

Tę przypowieść opowiedział im Jezus, lecz oni nie pojęli znaczenia tego, co im mówił.

Powtórnie więc powiedział do nich Jezus: «Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Ja jestem bramą owiec. Wszyscy, którzy przyszli przede Mną, są złodziejami i rozbójnikami, a nie posłuchały ich owce. Ja jestem bramą. Jeżeli ktoś wejdzie przeze Mnie, będzie zbawiony – wejdzie i wyjdzie, i znajdzie pastwisko. Złodziej przychodzi tylko po to, aby kraść, zabijać i niszczyć. Ja przyszedłem po to, aby owce miały życie, i miały je w obfitości».