Autor Wątek: Droga  (Przeczytany 871342 razy)

ryszard

• Użytkownik
Odp: Droga
« Odpowiedź #7710 dnia: Maj 05, 2026, 09:46:50 am »
Ewangelia (J 14, 27-31a)
Pokój zostawiam wam

Słowa Ewangelii według Świętego Jana

Jezus powiedział do swoich uczniów:

«Pokój zostawiam wam, pokój mój daję wam. Nie tak jak daje świat, Ja wam daję. Niech się nie trwoży serce wasze ani się nie lęka. Słyszeliście, że wam powiedziałem: Odchodzę i przyjdę znów do was. Gdybyście Mnie miłowali, rozradowalibyście się, że idę do Ojca, bo Ojciec większy jest ode Mnie.

A teraz powiedziałem wam o tym, zanim to nastąpi, abyście uwierzyli, gdy się to stanie. Już nie będę z wami wiele mówił, nadchodzi bowiem władca tego świata. Nie ma on jednak nic swego we Mnie. Ale niech świat się dowie, że Ja miłuję Ojca i że tak czynię, jak Mi Ojciec nakazał».

ryszard

• Użytkownik
« Odpowiedź #7711 dnia: Maj 06, 2026, 08:07:37 am »
Ewangelia (J 14, 6-14)
Filipie, tak długo jestem z wami, a jeszcze Mnie nie poznałeś?

Jezus powiedział do Tomasza:

«Ja jestem drogą i prawdą, i życiem. Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie. Gdybyście Mnie poznali, znalibyście i mojego Ojca. Ale teraz już Go znacie i zobaczyliście».

Rzekł do Niego Filip: «Panie, pokaż nam Ojca, a to nam wystarczy».

Odpowiedział mu Jezus: «Filipie, tak długo jestem z wami, a jeszcze Mnie nie poznałeś? Kto Mnie widzi, widzi także i Ojca. Dlaczego więc mówisz: „Pokaż nam Ojca”? Czy nie wierzysz, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie? Słów tych, które wam mówię, nie wypowiadam od siebie. To Ojciec, który trwa we Mnie, On sam dokonuje tych dzieł. Wierzcie Mi, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie. Jeżeli zaś nie – wierzcie przynajmniej ze względu na same dzieła!

Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Kto we Mnie wierzy, będzie także dokonywał tych dzieł, których Ja dokonuję, a nawet większe od tych uczyni, bo Ja idę do Ojca. A o cokolwiek prosić będziecie w imię moje, to uczynię, aby Ojciec był otoczony chwałą w Synu. O cokolwiek prosić Mnie będziecie w imię moje, Ja to spełnię».

ryszard

• Użytkownik
« Odpowiedź #7712 dnia: Maj 07, 2026, 09:48:13 am »
Ewangelia (J 15, 9-11)
Trwajcie w miłości mojej

«Jak Mnie umiłował Ojciec, tak i Ja was umiłowałem. Trwajcie w miłości mojej! Jeśli będziecie zachowywać moje przykazania, będziecie trwać w miłości mojej, tak jak Ja zachowałem przykazania Ojca mego i trwam w Jego miłości.

To wam powiedziałem, aby radość moja w was była i aby radość wasza była pełna».

ryszard

• Użytkownik
« Odpowiedź #7713 dnia: Maj 08, 2026, 09:35:59 am »
Ewangelia (J 10, 11-16)
Dobry pasterz oddaje życie za owce

Jezus powiedział:

«Ja jestem dobrym pasterzem. Dobry pasterz daje życie swoje za owce. Najemnik zaś i ten, kto nie jest pasterzem, którego owce nie są własnością, widząc nadchodzącego wilka, opuszcza owce i ucieka, a wilk je porywa i rozprasza; najemnik ucieka, dlatego że jest najemnikiem i nie zależy mu na owcach.

Ja jestem dobrym pasterzem i znam owce moje, a moje Mnie znają, podobnie jak Mnie zna Ojciec, a Ja znam Ojca. Życie moje oddaję za owce. Mam także inne owce, które nie są z tej zagrody. I te muszę przyprowadzić, i będą słuchać głosu mego, i nastanie jedna owczarnia, jeden pasterz».

ryszard

• Użytkownik
« Odpowiedź #7714 dnia: Maj 09, 2026, 09:49:16 am »
Ewangelia (J 15, 18-21)
Nie jesteście ze świata, bo Ja was wybrałem

«Jeżeli was świat nienawidzi, wiedzcie, że Mnie wpierw znienawidził. Gdybyście byli ze świata, świat by was kochał jako swoją własność. Ale ponieważ nie jesteście ze świata, bo Ja was wybrałem sobie ze świata, dlatego was świat nienawidzi.

Pamiętajcie o słowie, które do was powiedziałem: „Sługa nie jest większy od swego pana”. Jeżeli Mnie prześladowali, to i was będą prześladować. Jeżeli moje słowo zachowali, to i wasze będą zachowywać. Ale to wszystko wam będą czynić z powodu mego imienia, bo nie znają Tego, który Mnie posłał».

ryszard

• Użytkownik
« Odpowiedź #7715 dnia: Maj 10, 2026, 08:04:21 am »
Ewangelia (J 14, 15-21)
Będę prosił Ojca, a da wam Ducha Prawdy

«Jeżeli Mnie miłujecie, będziecie zachowywać moje przykazania. Ja zaś będę prosił Ojca, a innego Parakleta da wam, aby z wami był na zawsze – Ducha Prawdy, którego świat przyjąć nie może, ponieważ Go nie widzi ani nie zna. Ale wy Go znacie, ponieważ u was przebywa i w was będzie.

Nie zostawię was sierotami. Przyjdę do was. Jeszcze chwila, a świat nie będzie już Mnie widział. Ale wy Mnie widzicie; ponieważ Ja żyję, i wy żyć będziecie. W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was.

Kto ma przykazania moje i je zachowuje, ten Mnie miłuje. Kto zaś Mnie miłuje, ten będzie umiłowany przez Ojca mego, a również Ja będę go miłował i objawię mu siebie».

ryszard

• Użytkownik
« Odpowiedź #7716 dnia: Maj 11, 2026, 09:21:11 am »
Ewangelia (J 15, 26 – 16, 4a)
Duch Prawdy będzie świadczył o Jezusie

«Gdy przyjdzie Paraklet, którego Ja wam poślę od Ojca, Duch Prawdy, który od Ojca pochodzi, On zaświadczy o Mnie. Ale wy też świadczycie, bo jesteście ze Mną od początku.

To wam powiedziałem, abyście się nie załamali w wierze. Wyłączą was z synagogi. Ale nadto nadchodzi godzina, w której każdy, kto was zabije, będzie sądził, że oddaje cześć Bogu. Będą tak czynić, bo nie poznali ani Ojca, ani Mnie. Ale powiedziałem wam o tych rzeczach, abyście, gdy nadejdzie ich godzina, pamiętali, że Ja wam o nich powiedziałem».

pawel

• Użytkownik
« Odpowiedź #7717 dnia: Maj 11, 2026, 01:16:59 pm »
Paweł Kosiński SJ

Komentarz do ewangelii z dnia (J 15,26 – 16,4a):

Obraz: Nadal jesteśmy w Wieczerniku, w czasie Ostatniej Wieczerzy. Jezus zapowiada przyjście Pocieszyciela. Posłucham tych słów, które są także zapowiedzią trudności i prześladowań. Przyjrzę się swoim odczuciom i skojarzeniom. Słowa przestrogi skierowane są także do mnie.

Myśl: Uczniowie słuchają trynitarnego pouczenia. To jest świadectwo rozwijającego się rozumienia orędzia Pańskiego. Całe życie człowieka, także nasze osobiste życie duchowe jest procesem. Nie wszystko wiemy od razu, nie wszystko rozumiemy od samego początku. Jezus poucza swoich uczniów wiedząc, że jeszcze długa droga przed nimi, aby zrozumieć to, co Bóg z nimi czyni i jak ich przez życie poprowadzi. My jesteśmy często zbyt niecierpliwi, aby zgodzić się na takie stopniowe bycie poprowadzonym. Jezus jednak nie zniechęca się, choć wie, że proces uczenia się będzie żmudny i niepozbawiony błędów.

Emocja: Dbać o pamiętanie. To nie tyle zachęta do bycia ‘pamiętliwym’, co zaakceptowanie faktu, że bycie człowiekiem oznacza potrzebę uczenia się i bycia przygotowanym na ‘nowość’ każdej sytuacji. Uczeń Chrystusa uczy się siebie, świata, Boga. Jest wierny w słuchaniu, odważny i hojny w działaniu. Próby nadejdą. Dlatego Jezus zachęca do pamiętania i wierności.

Wezwanie: Poproszę o łaskę niegorszenia się ‘nienawiścią świata’. Podziękuję za przykład i doświadczenie ‘świadków’, którzy żyją wiarą na co dzień.
Uczynię jakiś gest uszanowania i wdzięczności wobec Boga.

ryszard

• Użytkownik
« Odpowiedź #7718 dnia: Maj 12, 2026, 08:55:23 am »
Ewangelia (J 16, 5-11)
Jeżeli nie odejdę, Paraklet nie przyjdzie do was

«Teraz idę do Tego, który Mnie posłał, a nikt z was nie pyta Mnie: „Dokąd idziesz?” Ale ponieważ to wam powiedziałem, smutek napełnił wam serce. Jednakże mówię wam prawdę: Pożyteczne jest dla was moje odejście. Bo jeżeli nie odejdę, Paraklet nie przyjdzie do was. A jeżeli odejdę, to poślę Go do was.

On zaś, gdy przyjdzie, przekona świat o grzechu, o sprawiedliwości i o sądzie. O grzechu – bo nie wierzą we Mnie; o sprawiedliwości zaś – bo idę do Ojca i już Mnie nie ujrzycie; wreszcie o sądzie – bo władca tego świata został osądzony».

pawel

• Użytkownik
« Odpowiedź #7719 dnia: Maj 12, 2026, 10:34:20 am »
Paweł Kosiński SJ

Komentarz do Ewangelii (J 16,5-11)

Obraz: Uczniowie wraz z Jezusem są w Wieczerniku. Tkwią w smutku i nie rozumieją tego, co się ma wydarzyć. Wczuję się w ich przeżycia. Posłucham tego, co mówi Jezus. Zwrócę uwagę na swoje myśli i odczucia. Przyjrzę się też jak przeżywam swoje chwile smutku i niepewności.

Myśl: Jezus przeżywa bardzo świadomie każdy moment swojego życia, także te dramatyczne wydarzenia, które Go czekają ‘za chwilę’. To ostatnie godziny Jego życia. Pan ma świadomość, że uczniowie są smutni. Są smutni, bo czują, że będą osieroceni. Są jak płacząca Maria Magdalena przy grobie, bo mają Pana przed sobą, a nie rozpoznają Go. Tak dzieje się często, ilekroć skoncentrowani jesteśmy na swoich wyobrażeniach i smutkach, a nie na Panu, który jest dawcą życia. Chodzimy smutni, bo śmierć zdaje się być unicestwieniem, a nie powrotem do Ojca.

Emocja: Największy grzech świata. To niewiara w Jezusa. Nie jest to jedynie odniesienie do przeszłości. Dzisiejszy człowiek nie wierzy w Jezusa, nie uznaje i nie przyjmuje tej miłości, jaką Bóg ma ku człowiekowi. Widzi krzyż, nawet ‘lituje się’ nad Ukrzyżowanym, ale nie rozumie go jako objawienia miłości Boga i nie pozwala, aby ona go poruszyła.

Wezwanie: Poproszę o przyjęcie światła Ducha Świętego, że krzyż jest dla mojego zbawienia. Podziękuję za możliwość dawania w życiu świadectwa Bogu Ojcu, Synowi i Duchowi Świętemu. W chwili adoracji oddam cześć krzyżowi.

ryszard

• Użytkownik
« Odpowiedź #7720 dnia: Maj 13, 2026, 09:03:08 am »
Ewangelia (J 16, 12-15)
Duch Prawdy doprowadzi was do całej prawdy

«Jeszcze wiele mam wam do powiedzenia, ale teraz znieść nie możecie. Gdy zaś przyjdzie On, Duch Prawdy, doprowadzi was do całej prawdy. Bo nie będzie mówił od siebie, ale powie wszystko, cokolwiek usłyszy, i oznajmi wam rzeczy przyszłe. On Mnie otoczy chwałą, ponieważ z mojego weźmie i wam objawi.

Wszystko, co ma Ojciec, jest moje. Dlatego powiedziałem, że z mojego weźmie i wam objawi».

pawel

• Użytkownik
« Odpowiedź #7721 dnia: Maj 13, 2026, 12:13:34 pm »
Paweł Kosiński SJ

Komentarz do Ewangelii (środa, 13 maja 2026 roku)

Obraz: Uczniowie wraz z Jezusem są nadal w Wieczerniku. Na osobności, w bliskiej relacji. Niejako "twarzą w twarz". Jezus "przemawia" do serca każdego ze swoich uczniów. Nikt nie jest pominięty. Przyjrzę się temu spotkaniu. Posłucham słów Jezusa. Zwrócę uwagę na swoje odczucia.

Myśl: Wiara każdego z uczniów jest procesem. Rozwija się, umacnia, ale może też słabnąć, tracić na znaczeniu. Jezus uświadamia uczniów, że ma im wiele do przekazania, ale muszą się zgodzić na pójście drogą za Nim. Duch Święty jest nam dany jako swego rodzaju "Nauczyciel wewnętrzny". On daje nam zrozumienie słów Jezusa. Towarzyszy nam przez całe życie. Daje nam zrozumienie i siłę do tego, aby żyć Słowem Pana w zmieniających się okolicznościach naszego życia.

Emocja: Pełne objawienie prawdy. Znaczy to, że miłość uzdalnia nas do przyjęcia Bożego objawienia. Duch Prawdy, który "oznajmia rzeczy przyszłe" znaczy, że uzdolni nas, aby "powtarzać, ponownie zapowiadać, interpretować". Proroctwo chrześcijańskie to nie horoskop. Ono "polega na widzeniu teraźniejszości w świetle przeszłości Jezusa". To nie wizjonerstwo, lecz ufność i wiara.

Wezwanie: Poproszę o łaskę interpretowania historii jako "aktualizacji wspomnienia" o Jezusie. Podziękuję za każdy moment przeżywania łączności z Panem, który żyje we mnie. Zakończę modlitwą fatimską: "O mój Jezu, przebacz nam nasze grzechy, zachowaj nas od ognia piekielnego, zaprowadź wszystkie dusze do nieba i pomóż szczególnie tym, którzy najbardziej potrzebują Twojego miłosierdzia".

ryszard

• Użytkownik
« Odpowiedź #7722 dnia: Maj 14, 2026, 08:48:03 am »
Ewangelia (J 15, 9-17)
Nie wy Mnie wybraliście, ale Ja was wybrałem

«Jak Mnie umiłował Ojciec, tak i Ja was umiłowałem. Trwajcie w miłości mojej! Jeśli będziecie zachowywać moje przykazania, będziecie trwać w miłości mojej, tak jak Ja zachowałem przykazania Ojca mego i trwam w Jego miłości.

To wam powiedziałem, aby radość moja w was była i aby radość wasza była pełna.

To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali, tak jak Ja was umiłowałem. Nikt nie ma większej miłości od tej, gdy ktoś życie swoje oddaje za przyjaciół swoich.

Wy jesteście przyjaciółmi moimi, jeżeli czynicie to, co wam przykazuję. Już was nie nazywam sługami, bo sługa nie wie, co czyni jego pan, ale nazwałem was przyjaciółmi, albowiem oznajmiłem wam wszystko, co usłyszałem od Ojca mego.

Nie wy Mnie wybraliście, ale Ja was wybrałem i przeznaczyłem was na to, abyście szli i owoc przynosili, i by owoc wasz trwał – aby Ojciec dał wam wszystko, o cokolwiek Go poprosicie w imię moje. To wam przykazuję, abyście się wzajemnie miłowali».

pawel

• Użytkownik
« Odpowiedź #7723 dnia: Maj 14, 2026, 10:29:48 am »
Paweł Kosiński SJ

Komentarz do Ewangelii (Czwartek, 14 maja 2026 r. – Święto Św. Macieja, Apostoła)

Obraz: Trwa Ostatnia Wieczerza. Po umyciu nóg Apostołom, Jezus kieruje do nich ostatnie pouczenia. Posłucham Jego słów zachęty do trwania w Nim i do pójścia za Nim, by przynosić obfity owoc. Zwrócę uwagę na swoje skojarzenia i odczucia. Spróbuję odnieść te słowa do mojego życia w tym czasie, jaki mi jest teraz dany.

Myśl: W święto Macieja Apostoła zatrzymujemy się szczególnie nad słowami Jezusa: "Nie wyście Mnie wybrali, ale Ja was wybrałem...". Nie tylko Apostołowie czy osoby mające szczególne ‘zadania’ do wykonania są powołane/przeznaczone przez Boga do spełnienia swojej misji. Każdy z nas został wybrany, aby na swoim miejscu dawać świadectwo swojej otwartości na głos Boga i przyzwolenia na to, aby Duch Święty nas poprowadził w życiu tą drogą, jaka mi została przeznaczona. Misja to nie sprawny i atrakcyjny PR, ale świadectwo przynależności do Pana i działanie zgodnie z Jego wolą.

Emocja: Być na swoim miejscu. Święty Maciej został dokooptowany do grona Dwunastu po zdradzie Judasza. Towarzyszył Jezusowi i Apostołom od samego początku, ale dopiero po zmartwychwstaniu została mu powierzona ta szczególna funkcja w strukturze Kościoła. Każdy z nas ma swoją drogę wiary i włączenia w misję wspólnoty wierzących. Warto to docenić i żyć tym wybraniem, jakie mi zostało dane.

Wezwanie: Poproszę o to, bym trwał w Jezusie, zachowywał Jego słowa i służył wspólnocie braci i sióstr wg swojego powołania. Podziękuję za to, że każdy z nas ma swoje miejsce w Kościele bez narzucania się i rywalizacji.
Zakończę modlitwą Chwała Ojca i Synowi, i Duchowy Świętemu...

ryszard

• Użytkownik
« Odpowiedź #7724 dnia: Maj 15, 2026, 08:34:41 am »
Ewangelia (J 16, 20-23a)
Smutek wasz przemieni się w radość

«Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Wy będziecie płakać i zawodzić, a świat się będzie weselił. Wy będziecie się smucić, ale smutek wasz przemieni się w radość.

Kobieta, gdy rodzi, doznaje smutku, bo przyszła jej godzina. Gdy jednak urodzi dziecię, już nie pamięta o bólu – z powodu radości, że się człowiek na świat narodził.

Także i wy teraz doznajecie smutku. Znowu jednak was zobaczę, i rozraduje się serce wasze, a radości waszej nikt wam nie zdoła odebrać. W owym zaś dniu o nic nie będziecie Mnie pytać».