Autor Wątek: Droga  (Przeczytany 871242 razy)

pawel

• Użytkownik
Odp: Droga
« Odpowiedź #7725 dnia: Maj 15, 2026, 09:35:54 am »
Św. Jan Chryzostom (ok. 345–407)
kapłan w Antiochii, potem biskup Konstantynopola, doktor Kościoła
Homilia 1 do Pierwszego Listu do Tesaloniczan (© Evangelizo.org)

„Także i wy teraz doznajecie smutku. Znowu jednak was zobaczę..., a radości waszej nikt wam nie zdoła odebrać”
„Staliście się naśladowcami boskiego Mistrza”, mówi św. Paweł. Jak to? „Przyjmując słowo pośród wielkiego ucisku, z radością Ducha Świętego” (1 Tes 1,6). To nie tylko w doświadczeniu, ale wśród doświadczeń, między niezliczonymi cierpieniami. Możecie to sprawdzić w Dziejach Apostolskich. Widać tam, w jaki sposób prześladowanie zostało skierowane w ich stronę, jak ich wrogowie wydawali ich sędziom i podburzali miasto. Doświadczali trudów, ale nie można powiedzieć, że pozostali wierni z cierpieniem i w jękach; o nie, trwali w wielkiej radości. Apostołowie dawali im przykład: „A oni odchodzili… i cieszyli się, że stali się godni cierpieć dla imienia [Jezusa]” (Dz 5,41).
Oto rzecz godna podziwu ! To już dużo – znosić cierpliwie cierpienie; ale radować się z niego, to wynieść się ponad naturę ludzką i posiadać, można by powiedzieć, niewzruszone ciało. Ale w jaki sposób byli oni naśladowcami Chrystusa? Biorąc przykład z Niego, który cierpiał bez skargi, z radością; bo z własnej woli znalazł się w podobnych nieszczęściach. To dla nas uniżył się, wychodząc naprzeciw plwocinom, upokorzeniom, samemu krzyżowi i tak się z tego radował, że nazywał to swoją chwałą: „Ojcze, otocz Mnie chwałą” (J 17,5).

ryszard

• Użytkownik
« Odpowiedź #7726 dnia: Maj 16, 2026, 09:11:07 am »
Ewangelia (J 17, 20-26)
Aby stanowili jedno

Słowa Ewangelii według Świętego Jana

W czasie Ostatniej Wieczerzy Jezus, podniósłszy oczy ku niebu, modlił się tymi słowami:

«Ojcze Święty, nie tylko za nimi proszę, ale i za tymi, którzy dzięki ich słowu będą wierzyć we Mnie; aby wszyscy stanowili jedno, jak Ty, Ojcze, we Mnie, a Ja w Tobie, aby i oni stanowili w Nas jedno, by świat uwierzył, że Ty Mnie posłałeś.

I także chwałę, którą Mi dałeś, przekazałem im, aby stanowili jedno, tak jak My jedno stanowimy. Ja w nich, a Ty we Mnie! Oby się tak zespolili w jedno, aby świat poznał, że Ty Mnie posłałeś i że Ty ich umiłowałeś, tak jak Mnie umiłowałeś.

Ojcze, chcę, aby także ci, których Mi dałeś, byli ze Mną tam, gdzie Ja jestem, aby widzieli chwałę moją, którą Mi dałeś, bo umiłowałeś Mnie przed założeniem świata.

Ojcze sprawiedliwy! Świat Ciebie nie poznał, lecz Ja Ciebie poznałem, i oni poznali, że Ty Mnie posłałeś. Objawiłem im Twoje imię i nadal będę objawiał, aby miłość, którą Ty Mnie umiłowałeś, w nich była i Ja w nich».

ryszard

• Użytkownik
« Odpowiedź #7727 dnia: Dzisiaj o 07:14:34 am »
Ewangelia (Mt 28, 16-20)
Dana Mi jest wszelka władza w niebie i na ziemi

Słowa Ewangelii według Świętego Mateusza

Jedenastu uczniów udało się do Galilei, na górę, tam gdzie Jezus im polecił. A gdy Go ujrzeli, oddali Mu pokłon. Niektórzy jednak wątpili. Wtedy Jezus podszedł do nich i przemówił tymi słowami:

«Dana Mi jest wszelka władza w niebie i na ziemi. Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego. Uczcie je zachowywać wszystko, co wam przykazałem. A oto Ja jestem z wami przez wszystkie dni, aż do skończenia świata».