Dz 18,9-18 W nocy Pan przemówił do Pawła w widzeniu: ''przestań się lękać, a przemawiaj i nie milcz, bo Ja jestem z tobą''
'' Jezus wciąż powtarza nam, żebyśmy się nie bali. Mamy mieć ufność - nie dlatego, że On gwarantuje nam same sukcesy, ale dlatego że jest z nami. On ma pełen obraz rzeczywistości, obejmujący wiele aspektów, które są przed nami zakryte...
Uświadom więc sobie wszystko to, czego się boisz, a następnie spróbuj spojrzeć na to z szerszej perspektywy.
Boisz się, że stracisz pracę lub że jej nie znajdziesz? Jezus, rzemieślnik, jest z tobą. To Bóg rządzi światem pracy. Przestań się lękać!
A może boisz się, żę nie spełnisz oczekiwań swojego męża czy żony?
Czy Jezus, który sam złączył was sakramentem małżeństwa, nie jest wciąż z wami? Czy Bóg nie zna na wylot ciebie i twojego współmałżonka? czy nie opiekuje się waszym małżeństwem?
Przestań się lękać!
Boisz się stracić kogoś bliskiego?
Jezus, Przyjaciel, który jest ci bliższy niż bracia i siostry, jest z tobą. Wszyscy nasi bliscy są w ręku Boga, Pana życia i śmierci.
Przestań się lękać!
Boisz się zawieść Boga?
Jezus, który pokonał kusiciela, jest z tobą. Bóg przebacza nawet najcięższe grzechy.
Przestań się lękać!
Boisz się, że twoje dorosłe dziecko będzie uporczywie trwać w swoich złych wyborach?
Jezus, który kocha twoje dzieci bardziej niż ty, jest z tobą. Bóg, który potrafi wydobyć dobro z każdej sytuacji, trzyma w swym ręku losy twojego dziecka.
Przestań się lękać!
Boisz się, że jest już za późno, by pojednać się z kimś bliskim i odbudować to, co zostało zniszczone?
Jezus, który jest nowym Początkiem i Pierworodnym spośród umarłych, jest z tobą. Bóg nie powiedział jeszcze ostatniego słowa w twoim życiu ani na tym świecie.
Przestań się lękać!
Boisz się śmierci?
Jezus, który cierpiał i umarł za ciebie, a następnie powstał z martwych, jest z tobą. Bóg policzył wszystkie dni twojego życia.
Przestań się lękać!
Jezu, wiem, że jesteś ze mną dzisiaj i zawsze. Pomóż mi odrzucić lęk i żyć w ufności!.'' Swn/P