Autor Wątek: Droga  (Przeczytany 681618 razy)

pawel

• Użytkownik
Odp: Droga
« Odpowiedź #7140 dnia: Maj 13, 2025, 09:15:15 am »
Paweł Kosiński SJ

Komentarz do Ewangelii (J 10,22-30)

Obraz: Scena opisywana przez ewangelistę rozgrywa się w świątyni w Jerozolimie. Jest zima. Oczyma wyobraźni zobaczę Żydów, którzy ‘otaczają’ Pana. Jest to zapowiedź męki, która rozpocznie się niebawem, kiedy przyjdzie ‘właściwy czas’. Zwrócę uwagę na swoje skojarzenia i odczucia. 

Myśl: Uroczystość ‘poświęcenia świątyni’ odwołuje się do rekonsekracji (ponownego poświęcenia) po profanacji i zbezczeszczeniu miejsca świętego. Jezus przebywa w domu Ojca, ‘przechadza się’ w sposób swobodny, mimo zagrożenia. Wie, co może Mu grozić, ale stawia czoła przeciwnościom i konfrontuje się z oskarżycielami. W swojej odpowiedzi koncentruje się na dokonanych dziełach. O Jego mocy i działaniu świadczą czyny, jakich dokonuje i owoce, jakie to przynosi: cuda, uwolnienie od złego ducha, życie i wolność. Słowa i czyny Jezusa są ‘znakami’ działania Ducha. On obdarza światłem, życiem i wolnością.

Emocja: „Nie jesteście z moich owiec”. Przeciwnicy nie idą za Jezusem i nie wierzą Jego słowom. Wiara i niewiara to nie kwestia koncepcji teoretycznej. To praktyka życia na co dzień. To nasza wolność, która decyduje, za czym idziemy. Burzymy się przeciw obrazowi ‘owcy’, ale często idziemy bezwiednie za podszeptami dzisiejszej ‘propagandy’, dzisiejszych ‘władców wyobraźni’.

Wezwanie: Poproszę o łaskę uważności na dążenia, jakie podsuwa nam nasza wyobraźnia. Podziękuję za światło Ducha Świętego, które pomaga mi rozeznawać.

Jubileusz 2025: Czas Jubileuszu to okazja do ‘rekonsekracji’ mojej wewnętrznej świątyni, odbudowywania tego, co ‘zbezczeszczone’ i zapomniane. Pomyślę o tym, co to jest konkretnie w moim życiu.

ryszard

• Użytkownik
« Odpowiedź #7141 dnia: Maj 14, 2025, 08:46:53 am »

Ewangelia (J 15, 9-17)
Nie wy Mnie wybraliście, ale Ja was wybrałem

Słowa Ewangelii według Świętego Jana

Jezus powiedział do swoich uczniów:

«Jak Mnie umiłował Ojciec, tak i Ja was umiłowałem. Trwajcie w miłości mojej! Jeśli będziecie zachowywać moje przykazania, będziecie trwać w miłości mojej, tak jak Ja zachowałem przykazania Ojca mego i trwam w Jego miłości.

To wam powiedziałem, aby radość moja w was była i aby radość wasza była pełna.

To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali, tak jak Ja was umiłowałem. Nikt nie ma większej miłości od tej, gdy ktoś życie swoje oddaje za przyjaciół swoich.

Wy jesteście przyjaciółmi moimi, jeżeli czynicie to, co wam przykazuję. Już was nie nazywam sługami, bo sługa nie wie, co czyni jego pan, ale nazwałem was przyjaciółmi, albowiem oznajmiłem wam wszystko, co usłyszałem od Ojca mego.

Nie wy Mnie wybraliście, ale Ja was wybrałem i przeznaczyłem was na to, abyście szli i owoc przynosili, i by owoc wasz trwał – aby Ojciec dał wam wszystko, o cokolwiek Go poprosicie w imię moje. To wam przykazuję, abyście się wzajemnie miłowali».

pawel

• Użytkownik
« Odpowiedź #7142 dnia: Maj 14, 2025, 11:47:46 pm »
Paweł Kosiński SJ

Obraz: W Święto św. Macieja, Apostoła, jesteśmy wraz z Jezusem i najbliższymi uczniami w Wieczerniku. To trudny czas dla wspólnoty, ale i moment objawienia najważniejszych prawd. Posłucham słów Jezusa. Przyjrzę się swoim myślom i odczuciom.

Myśl: Uczniowie zebrani wokół Pana nie są przypadkową zbieraniną. Zostali wybrani, by stworzyć wspólnotę przyjaciół, zjednoczoną z Nim w miłości. Nie dla zajmowania się samymi sobą, ale posłanymi i przeznaczonymi do misji przynoszącej owoce braterstwa, miłości i służby. To nie jest chwilowy zryw, ale trwały owoc. Jezus powołuje wspólnotę przyjaciół nie wsobną, lecz misyjną. Ta misja to nie propaganda, teoretyczne nauczanie, ale świadectwo miłości i służby, które przyciąga innych. Tylko taka miłość, która pochyla się nad słabym i potrzebującym jest pociągająca wielu i trwała.

Emocja: Najważniejsze słowa. Słowa wypowiadane w takich chwilach, jak te w Wieczerniku są niczym testament. Zwracają uwagą na to, jak potrzeba nam uważności, by nie zagłuszyć ich pośpiechem, powierzchownością, rozproszeniem. Posłucham tych słów, które Jezus mówi teraz do mnie w duchu.

Wezwanie: Poproszę o łaskę skupienia i uważności na znaki Bożego działania we mnie. Podziękuję za doświadczone w ostatnim czasie dobro.

Jubileusz 2025: W jubileuszowej drodze Pielgrzymów nadziei pozwolę sobie na zatrzymanie się i chwilę uważności na Boże znaki wybrania i powołania.

ryszard

• Użytkownik
« Odpowiedź #7143 dnia: Maj 15, 2025, 08:14:55 am »

Ewangelia (J 13, 16-20)
Kto przyjmuje tego, którego Ja poślę, Mnie przyjmuje

Kiedy Jezus umył uczniom nogi, powiedział im:

«Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Sługa nie jest większy od swego pana ani wysłannik od tego, który go posłał. Wiedząc to, będziecie błogosławieni, gdy według tego czynić będziecie.

Nie mówię o was wszystkich. Ja wiem, których wybrałem; lecz trzeba, aby się wypełniło Pismo: „Kto ze Mną spożywa chleb, ten podniósł na Mnie swoją piętę”. Już teraz, zanim się to stanie, mówię wam, abyście gdy się stanie, uwierzyli, że Ja jestem.

Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Kto przyjmuje tego, którego Ja poślę, Mnie przyjmuje. A kto Mnie przyjmuje, przyjmuje Tego, który Mnie posłał».

pawel

• Użytkownik
« Odpowiedź #7144 dnia: Maj 15, 2025, 08:28:17 am »
Paweł Kosiński SJ

Obraz: Jesteśmy wraz z Jezusem i uczniami w Wieczerniku. Jezus obmył nogi swoim uczniom i tłumaczy im sens tego, co uczynił. Posłucham Jego słów. Przyjrzę się swoim skojarzeniom i myślom. Zwrócę uwagę na odczucia, jakich teraz doświadczam.

Myśl: Jesteśmy sługami Pana i Jego wysłannikami do świata. Wśród apostołów, słuchających tych słów jest jeszcze Judasz. Pozostali uczniowie nie rozumieją tej sytuacji, ale Jezus wypełnia Pismo i troszczy się o zagubionych braci. W każdym z nas jest taka judaszowa sfera niewierności, flirtowania ze złem, bycia powodem do grzechu innych. Jezus nie potępia. Oddaje swoje życie za wszystkich, także za tę ciemną, judaszową sferę grzechu, która jest we mnie, w każdym z nas.

Emocja: Słabości i grzechy. „Podnieść piętę” to cytat z Psalmu 41,10 i oznacza „podstawić komuś nogę”, doprowadzić go do upadku. Jezus daje Judaszowi swój chleb do spożycia, bo objawia mu swoją absolutną miłość. Wypełnia w ten sposób Pismo. Słabości i grzechy są rzeczywiste i ujawniają działanie szatana, ale krzyż Jezusa i zmartwychwstanie miażdżą głowę tego węża.

Wezwanie: Poproszę o łaskę pokornego uznania swoich słabości i grzechów bez ‘szatańskiej’ rozpaczy i beznadziei. Podziękuję za sakrament pojednania, który pomaga mi powstać z upadku.

Jubileusz 2025: Zaplanuję sobie czas na zrobienie rachunku sumienia i skorzystania z sakramentu pojednania.

ryszard

• Użytkownik
« Odpowiedź #7145 dnia: Maj 16, 2025, 07:18:54 am »

Ewangelia (J 17, 20-26)
Aby stanowili jedno

W czasie Ostatniej Wieczerzy Jezus, podniósłszy oczy ku niebu, modlił się tymi słowami:

«Ojcze Święty, nie tylko za nimi proszę, ale i za tymi, którzy dzięki ich słowu będą wierzyć we Mnie; aby wszyscy stanowili jedno, jak Ty, Ojcze, we Mnie, a Ja w Tobie, aby i oni stanowili w Nas jedno, by świat uwierzył, że Ty Mnie posłałeś.

I także chwałę, którą Mi dałeś, przekazałem im, aby stanowili jedno, tak jak My jedno stanowimy. Ja w nich, a Ty we Mnie! Oby się tak zespolili w jedno, aby świat poznał, że Ty Mnie posłałeś i że Ty ich umiłowałeś, tak jak Mnie umiłowałeś.

Ojcze, chcę, aby także ci, których Mi dałeś, byli ze Mną tam, gdzie Ja jestem, aby widzieli chwałę moją, którą Mi dałeś, bo umiłowałeś Mnie przed założeniem świata.

Ojcze sprawiedliwy! Świat Ciebie nie poznał, lecz Ja Ciebie poznałem, i oni poznali, że Ty Mnie posłałeś. Objawiłem im Twoje imię i nadal będę objawiał, aby miłość, którą Ty Mnie umiłowałeś, w nich była i Ja w nich».

pawel

• Użytkownik
« Odpowiedź #7146 dnia: Maj 16, 2025, 09:32:35 am »
Paweł Kosiński SJ

Komentarz do Ewangelii (Piątek, 16 maja 2025 r.)

Obraz: Św. Andrzej Bobola SJ oddał życie za wiarę i jedność chrześcijan. W liturgii czytamy fragment Ewangelii św. Jana. Jesteśmy wraz z Jezusem i uczniami w Wieczerniku. To są ostatnie chwile przed męką i śmiercią Pana. Posłucham słów Jego modlitwy i zwrócę uwagę na swoje odczucia.

Myśl: Tekst Ewangelii stanowi fragment żarliwej modlitwy Jezusa o jedność Jego uczniów. Ma ona być więzią na wzór jedności Chrystusa z Ojcem. Pan modli się nie tylko za apostołów obecnych przy Nim, ale i za "wszystkich", także za nas, współczesnych czytelników Ewangelii. Wobec tej modlitwy podziały chrześcijan, wojny religijne i prześladowania powinny być szczególnym "oskarżeniem" i wyrzutem sumienia dla uczniów Chrystusa. Jezus chce, abyśmy byli z Nim i przy Nim. Mamy być Jego znakiem, w nas świat winien "zobaczyć" Chrystusa i Jego Ojca.

Emocja: Jedność, którą rozpoznaje świat. Modlitwa arcykapłańska Jezusa obejmuje wszystkie pokolenia: "aby stanowili jedno". Źródłem tej jedności jest więź Jezusa z Ojcem. Jedność wśród ludzi nie przyjdzie inaczej niż przez krzyż i zmartwychwstanie Chrystusa. To nie jest efekt ludzkich zabiegów i kalkulacji. To owoc miłości i służby.

Wezwanie: Poproszę o doświadczenie coraz pełniejszej komunii i wspólnoty z braćmi. Podziękuję za doświadczenie Bożego prowadzenia w budowaniu wspólnoty ludzkiej.

Jubileusz 2025: Pielgrzymka nadziei Roku Jubileuszowego zdaje się być tak samo odległa jak perspektywa jedności chrześcijan. Nawiedzę jakieś miejsce jubileuszowe w tej intencji.

ryszard

• Użytkownik
« Odpowiedź #7147 dnia: Maj 17, 2025, 10:14:56 am »

Ewangelia (J 14, 7-14)
Kto Mnie zobaczył, zobaczył także i Ojca

Jezus powiedział do swoich uczniów:

«Gdybyście Mnie poznali, znalibyście i mojego Ojca. Ale teraz już Go znacie i zobaczyliście».

Rzekł do Niego Filip: «Panie, pokaż nam Ojca, a to nam wystarczy».

Odpowiedział mu Jezus: «Filipie, tak długo jestem z wami, a jeszcze Mnie nie poznałeś? Kto Mnie widzi, widzi także i Ojca. Dlaczego więc mówisz: „Pokaż nam Ojca”? Czy nie wierzysz, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie? Słów tych, które wam mówię, nie wypowiadam od siebie. To Ojciec, który trwa we Mnie, On sam dokonuje tych dzieł. Wierzcie Mi, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie. Jeżeli zaś nie – wierzcie przynajmniej ze względu na same dzieła!

Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Kto we Mnie wierzy, będzie także dokonywał tych dzieł, których Ja dokonuję, a nawet większe od tych uczyni, bo Ja idę do Ojca. A o cokolwiek prosić będziecie w imię moje, to uczynię, aby Ojciec był otoczony chwałą w Synu. O cokolwiek prosić Mnie będziecie w imię moje, Ja to spełnię».

ryszard

• Użytkownik
« Odpowiedź #7148 dnia: Dzisiaj o 07:54:45 am »

Ewangelia (J 13, 31-33a. 34-35)
Przykazanie nowe daję wam

Po wyjściu Judasza z wieczernika Jezus powiedział: «Syn Człowieczy został teraz otoczony chwałą, a w Nim Bóg został chwałą otoczony. Jeżeli Bóg został w Nim otoczony chwałą, to i Bóg Go otoczy chwałą w sobie samym, i to zaraz Go chwałą otoczy.

Dzieci, jeszcze krótko jestem z wami. Przykazanie nowe daję wam, abyście się wzajemnie miłowali, tak jak Ja was umiłowałem; żebyście i wy tak się miłowali wzajemnie. Po tym wszyscy poznają, że jesteście uczniami moimi, jeśli będziecie się wzajemnie miłowali».